May 31, 2009

Aluat umplut cu carne - " SAMBUSEK"

ALUAT:
420 gr. faina ;
1 lingura rasa zahar;
1 1/2 lingurita sare;
1 cescuta ( cafea ) ulei sau 110 gr. unt nesarat;
1 lingurita bicarbonat sau praf de copt;
3/4 pahar apa calda;
UMPLUTURA:
1 cescuta ulei;
300 gr. carne de vita tocata;
2 cepe ;
1/4 lingurita piper;
1 lingurita sare;
1/2 lingurita scortisoara macinata;
50 gr. alune sau migdale prajite;
ulei - pentru prajit
Preparare:
Aluatul: Se amesteca faina cu toate ingredientele intr-un vas adanc, se toarna incet apa calduta si se framanta bine aproximativ 10 minute . Se acopera cu un prosop si se lasa sa se odihneasca 1 ora.
Umplutura: Se pune uleiul intr-n vas la foc , se adauga ceapa tocata foarte marunt , se lasa pana devine aurie , se adauga carnea tocata si toate condimentele . Se lasa la foc mic , mestecandu-se din cand in cand , pana ce se usuca si se prajeste bine . Se stinge focul si se adauga alunele prajite in prealabil.
SE tapeteaza o suprafata cu faina unde se rastoarna coca si se intinde cu un sucitor cat mai subtire posibil . Cu un pahar sau ceva rotund se taie cercuri cam de 10 cm. diametru , care se umplu fiecare cu cate o lingura din umplutura. Se inchid marginile , presandu-se bine (ca sa nu se desfaca la prajit) . Si tot asa pana se termina si coca si umplutura.
Uleiul se pune intr-o tigaie adanca , cam de 2-3 cm. , se lasa sa se inginga si se prajesc pana capata o culoare auriu-maronie.
Se servesc simplu ca aperitive , cu salate , sosuri etc
Nota: Se pot face si la cuptor ; ungeti o tava cu ulei , asezati sambusicile in rand , le ungeti cu ou deasupra si se dau la cuptorul incins in prealabil. Se scot tot asa , cand capata culoarea aurie rumenie:(
- Daca le puneti la cuptor , dupa ce le ungeti cu ou , puteti presara si seminte de susan .
Pofta buna.

No comments: