May 24, 2009

Gogosi rapide

Sunt rapide si simple , de cate ori am pofata de dulce si nu am nimic la indemana , fac aceste gogosele .
Ingrediente:
1 ou ; 1/2 lingurita rasa praf de copt sau bicarbonat ; 1 lingurita coaja rasa de lamaie sau portocala ; esenta 2 lingurite sau zahar vanilat 2 pliculete ; 5 linguri zahar , 1 pahar lapte caldut,1/2 kg faina alba pentru prajituri si ulei.
Intr-un castron adanc se sparge oul , se pune praful de copt , esentele si coaja de lamaie si se bat cu ce aveti , cu mixerul sau cu o lingura (din graba de a manca dulce , eu actionez cu lingura):) , se pune zaharul si se freaca bine pana se topeste (cam 5 minute) . Apoi se pune faina incet -incet amestecandu-se mereu si imediat laptele , turnandu-se incet . Coca trebuie sa aiba consistenta celei de chec (trebuie sa curga dar in acelasi timp sa se poata lua cu lingura pentru a se turna gogoselele in tigaie , de aceea , atentie la lapte cat turnati caci poate nu trebuie tot) .
Se lasa 5 minute , fara sa se acopere , timp in care se pune uleiul (cam de 2 degete) intr-o tigaie mai adanca si se pune la foc . Se lasa sa se inginga , apoi se da focul la mediu spre mic. Cu o lingura turnam fiecare gogosica . Cand se pun in uleiul incins , vasul in care se afla coca sa fie intr-o mana , iar lingura in cealalta . Umplem lingura cu coca , stergem dosul ei pe marginea vasului cu coca , iar cand se toarna , se pastreaza lingura deasupra gogoselei respective pana nu mai curge . Asta previne sa formati picaturi sau firisoare de coca in ulei .Se lasa pana se prajeste pe o parte , apoi cu o furculita le intoarcem si pe cealalta parte. Cand devin aurii se scot si imediat se pudreza cu zahar pudra. Si tot asa pana terminam cantitatea de coca. Se mananca calde , sunt bune si reci . Eu pe langa zahar pudra , le mai presar si cu nuca de cocos tot atunci cand le scot din tigaie.
Atentie la foc , sa nu fie prea incins , caci aceste gogosi se prajesc foarte repede la fel de repede ca si prepararea lor.
Pofta buna.

No comments: