May 29, 2009

Knafa cu branza

Knafa arabeasca se poate face in mai multe variante. Depinde de ingredientele pe care le aveti sau le gasiti;Este Knafa facuta din coca aceea care arate ca fideaua , dar e mult mai subtire si foarte moale . Cine are posibilitatea sa faca knafa cu aceasta coca , care arata ca ghemotoacele de par , am sa prezint urmatoarea reteta :
Reteta Knafa 1 :
Pentru o tava de aproximativ 30/30 cm.
1 kg knafa fidelata (se gaseste gata preparata)
1/2 pachet unt
4-5 linguri ulei floarea soarelui
Umplutura: * RECOMAND sa faceti intai umplutura si apoi sa faceti primul strat.
1/2 branza dulce (branza de vaca)
250 gr branza mozarella
3 pahare lapte
5 linguri gris
5 linguri zahar
2 linguri esenta vanilie sau apa de flori
Se pune untul impreuna cu uleiul intr-un vas la foc, se incalzeste putin , doar atat cat sa se topeasca untul . Apoi se desface Knafa din ghemotoace , pana devine ca o gramada si se toarna untul+uleiul caldut peste , frecandu-se bine firele de Knafa . Se ia tava si incepeti asezarea primului strat de Knafa , apasandu-se mereu cu mana ca firele de knafa sa se lipeasca bine . Stratul trebuie sa aiba 1 cm grosime si sa fie bine presat in tava , fara denivelari.
Umplutura : se amesteca laptele rece cu grisul si zaharul intr-un vas ,care se pune la foc , se amesteca mereu cu o lingura pana incepe sa se ingroase . Se ia de la foc , se adauga vanilia sau apa de flori si se lasa sa se raceasca putin . Se rade branza sau se faramiteaza bine si se amesteca cu compozitia de lapte cu gris. Se toarna apoi peste primul strat de Knafa , pe care l-am facut deja si se niveleaza bine .
Se aseaza al doilea strat de knafa , dar nu se mai apasa foarte tare , se incearca o aranjare a firelor de knafa cat mai egala.
Se da la cuptorul incins in prealabil , se lasa doar atat cat devine aurie .
Se scoate si imediat se toarna SIROPUL . Se taie , se serveste . E excelenta calda .
Knafa 2:
Se respecta intocmai reteta de sus , dar pentru cine nu are sau nu gaseste coca de Knafa fidelata , poate inlocui cu paine . Nu orice paine , decat cea alba(cea mai buna e cea care a fost framantata cu lapte ) sau cea care se gaseste in comert gata feliata (Paine toast). Se intrebuinteaza doar miezul care se faramiteaza bine ori decupati miezul , asta e valabil numai pentru painea toast ,si formati cele doua straturi , se stropeste cu putin lapte si apoi se procedeaza exact ca in reteta nr . 1(sa nu uitati sa puneti untul+uleiul)
Nota:
1. Siropul se pune rece , imediat ce scoateti tava din cuptor.
2. Branza , daca totusi e mai sarata , puneti-o cateva ore in apa.
3. Knafa se mananca calda , deci se reancalzeste .
4. Daca doriti sa-i dati culoarea galbena (asa cum se gaseste la restaurante sau magazinele de specialitate), se adauga 1 lingurita curcum (sofran) pudra , atunci cand amestecati "fideluta" sau miezul de paine cu untul.
Pofta buna.

No comments: