May 4, 2009

Mahmud Darwish (scurta biografie)

Mahmud Darwish (13 martie 1941 - 9 august 2008) , scriitor si poet palestinian , castigatorul a numeroase premii literare . S-a nascut in localitatea palestiniana Al-Birweh , situata in apropierea orasului Acra intr-o familie musulmana de tarani agricultori , detinatori de pamant . In timpul conflictului arabo-israelian din 1948, familia lui Darwish a fugit spre Liban , unde au trait ca refugiati timp de un an . Cand s-au reintors , dupa tratatul semnat atunci de incetare a focului , localitatea in care traisera nu mai exista . Intreaga familie s-a mutat intr-un alt sat arab , ca refugiati, unde Mahmud Darwish si-a petrecut copilaria. A urmat scoala elementara si liceul in satul Kufr Yasif , Galileea , iar dupa ce a luat bacalauraeatul , a plecat spre Haifa ca sa lucreze in jurnalism .
A aderat in 1961 la Partidul Comunist Israelian, Rakah, şi a lucrat ca redactor în presa acestui partid , ca membru activ pana in 1971 , cand a fost deportat permanent , datorita criticilor aduse politicii si guvernului israelian. De atunci , el s-a mutat si a trait in mai multe capitale ale lumii , Cairo, Beirut, Londra, Paris, si Tunis .
A fost activ in politica nationala palestiniana , devenind membru inca din 1973 , cand se afla in Beirut , unde a aderat la Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP), ceea ce a determinat ca autorităţile israeliene să emită o hotărâre prin care i se interzice intrarea în Israel . La Beirut, a condus Centrul de Studii Palestiniene şi a fost redactor-sef al revistei "Shuun Filastiniyya" (Probleme Palestiniene) si al revistei Al-Karmal. În 1993, a demisionat din Comitetul Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) în semn de protest împotriva Acordului de pace de la Oslo.
În 1996, în urma permisiunii acordate de catre autoritatile israeliene de a intra in teritoriile palestiniene, Mahmoud Darwish se stabileste la Ramallah.
Pe data de 9 august 2008, Mahmoud Darwish inceteaza din viata la un spital din Huston (SUA) şi a fost înmormantat in curtea Palatului Culturii din Ramallah, care a fost denumit dupa numele sau.

No comments: