May 2, 2009

Makloba

Makloba (asa cum o facem noi aici ):
2 cani mari orez cu bobul lung
1 pui potrivit taiat in sferturi (sau 4-5 pulpe pui)
- legume:
1 conopida mica
2-3 cartofi mari
2 vinete
2 gogosari
2 cepe mari
4-5 catei usturoi
2-3 rosii
- condimente:
1 lingura de sare
1 lingurita plina piper
2-3 foi dafin
5 bucati cardamon
1 bucata intreaga de scortisoara(nemacinata)
1 lingurita rasa de scortsoara macinata
1 lingurita chimion macinat
1 lingurita kurkum (cel care da culoarea galbena)
1 lingurita ienibahar macinat
ulei
apa
Preparare:
1.Se spala orezul si se pune la scurs intr-o sita.
2.Se taie puiul si se spala.
Se ia o oala incapatoare, se adauga putin ulei , se lasa sa se incinga putin si se adauga carnea de pui , se lasa 5 minute sa se prajeasca (rumeneasca)intorcandu-se pe ambele parti , dupa care se pune apa pana acopera carnea cu 2 laturi de palma . Se pun foile de dafin , sarea , piperul ,bucata de scortisoara intreaga si cardamonul . Se pune capacul si se lasa sa fiarba la foc iute , dupa care se da la mediu cand incepe sa clocoteasca. Se lasa cam 30 minute.
3.In timpul asta spalam toate legumele , curatam cartofii si vinetele de coaja si le taiem rondele mai groase , la fel facem si cu gogosarii si conopida desfacuta in buchetele , curatam ceapa si o taiem si pe aceasta la fel , iar cateii de usturoi daca sunt foarte mari , se taie jumatati . Se face cate o gramajoara din fiecare leguma in parte . Se ia o tigaie mai mare si se pune ulei suficient si se incepe prajirea tuturor legumelor : prima data se prajesc cartofii , apoi vinetele , apoi gogosarii si conopida si ultima data ceapa cu usturoiul . Cand le scoateti din tigaie tot asa se pun fiecare separat . Aveti grija sa nu le ardeti , trebuie doar sa fie rumenite .
4. Dupa ce a fiert se ia oala cu carne de la foc , si se scoate .
5. Acum incepe asamblarea Maklubei:
- Se ia alta oala spatioasa (stil cratita cu manere - nu foarte inalta) , ar fi preferabila din tefal sau o oala a dumneavoastra care stiti ca nu se lipeste de jos.
- Se taie rosiile rondele subtiri , direct in aceasta oala , si se tapeteaza toata suprafata (un strat).
- Se pune carnea cat mai bine aranjata tot asa pana se formeaza stratul de carne .
- Apoi se presara ceapa si usturoiul prajit , se pune gogosarul si conopida , tot asa cat mai aranjate , in strat.
- Se pun feliile de vinete un strat apoi cartofii ultimul strat de legume .
- Se presara orezul care trebuie sa acopere toata suprafata .
Acum masuram supa in care a fiert carnea . Deci avem 2 pahare orez , adaugam aceleasi 4 pahare supa , dar eu intodeauna pun 5 pahare . Asadar masuram supa(strecurata de condimentele intregi) intr-un alt vas , dupa care adaugam restul de condimente macinate(scortisoara , chimion , kurkum , ienibaharul ) si gustam sa potrivim de sare , amestecam supa pana se inglobeaza bine toate condimentele , apoi o turnam incet ( avandu-se grija sa nu stricam straturile ) , peste oala in care am pus legumele , carnea si orezul . Se scutura oala ca sa intre supa pana jos . Daca mai trebuie supa , mai adaugati pana se acopera cam de doua degete suprafata .
- Se da la foc rapid , iar cand incepe se fiarba se reduce focul la cat mai mic posibil . Se pune capacul si se lasa cam 30 minute , pana se usuca toata supa . Nu se amesteca deloc .
- Se pregateste o tava (ca cea de cuptor) . Se pune tava peste gura oalei ( bineinteles dupa ce luati capacul :) , aveti grija sa nu va ardeti) , luati un prosop cat mai gros si lung , apucati manerele oalei peste tava si rasuciti (ca si cum scoateti un tort din forma , numai ca tava trebuie sa ramana stabila pe gura oalei. Gata , asta e mancarea . Cand scoatem oala , makluba trebuie sa aiba forma de tort .
Se mananca calda .
Se poate servi si cu iaurt .
Se pate presara cu alune sau migdale sau pin (snober) prajite.
Asta e makluba originala.
Nota:
*Vinetele e bine dupa ce se taie sa se lase in apa cu sare 10-15 min., ca sa nu absoarba mult ulei. Iar cand se scot de la prajit se pun pe hartie ca sa fie absorbit uleiul bine.
*Daca nu aveti toate legumele , puteti pune numai cartofi , ceapa si usturoi.
*Se poate inlocui carnea de pui cu vita.
*Puteti inlocui anumite condimente cu vegeta , dar o sa-si schimbe si gustul .
*Kurkumul nu e obligatoriu , pentru ca acesta da mai mult culoare (galbena).
Sper ca n-am uitat nimic :)

No comments: