Jun 2, 2009

Chiftelute de naut " Falafel "

Ingrediente:
1 kg humus uscat (nu se foloseste niciodata la falafel cel conservat sau fiert)
1 legatura mare patrunjel proaspat cu cozi cu tot.
1 lingurita usturoi pisat
2 cepe mari
1 lingura coreandru seminte proaspat macinat
1 lingura chimion seminte proaspat macinat(optional)
1 lingura sare (dupa gust)
1/2 lingurita piper macinat
seminte de susan (optional)
bicarbonat de sodiu
ulei
Preparare:
Daca doriti sa incercati aceasta reteta , trebuie sa o planificati cu o zi inainte. De ce? Pentru a inmuia humusul.
Humusul uscat , se spala si se pune intr-un vas adanc (4L) , cand puneti humusul in vas , trebuie sa ramana loc sa umpleti tot pe atat cu apa . Se lasa la inmuiat 20-24 ore. Se scurge de apa care a mai ramas , se rastoarna intr-o sita , si se mai trece sub un jet de apa, se lasa sa se scurga toata apa si de aici totul e mai simplu.
Pregatiti toate celelalte ingrediente . Ceapa se curata si se taie in patru , legatura de patrunjel se taie si ea in 2 sau 3 parti , pentru a fi mai usor cand le bagati la tocat. Se pune humusul scurs intr-un blender (sau se da prin masina de tocat carne) , se adauga ceapa , patrunjelul , usturoiul. Dupa ce tocati totul , le puneti pe toate intr-un singur vas , si adaugati restul de condimente: sarea , piperul, coreandrul , chimionul si le amestecati bine , bine...
Se lasa 1-2 ore sa se odihneasca si sa intre bine aromele , apoi puteti sa puneti la prajit.
Cand doriti sa prajiti , la fiecare 200gr coca de falafel se adauga 1/4 lingurita bicarbonat sodiu si se amesteca sa intre bine in compozitie .Se formeaza ciftelute , bilute ):( sau degete mai grosute) din coca de falafel , si se prajesc in baie de ulei incins . Cand uleiul devine foarte fierbinte , se da la normal spre mic. Se prajesc pe ambele parti pana capata culoarea maro inchis.
Nota:
Cand le modelati , sa nu lasati goluri , strangeti cat mai bine chifteluta si imediat puneti-o in uleiul fierbinte.
Nu incercati sa le intoarceti imediat , caci riscati sa se faramiteze. Lasati-le sa se faca pe o parte , apoi le rasuciti . Oricum secretul e in ulei , cu cat e mai mult , cu atat e mai bine .
Bicarbonatul se pune in compozitie doar inainte de prajire. Acesta le va umfla la prajire.
Daca puneti seminte de susan , tot asa , se pun inainte de prajire in coca de falafel si se amesteca. Puteti pune cat doriti 2-3 linguri la 200 gr/compozitie.
Daca ramane coca de falafel , se ambaleaza intr-o punga , o inchideti bine , si o bagati in congelator. Cand doriti sa o folositi o scoateti cu o zi inainte din congelator , in frigider.

No comments: