Jun 3, 2009

Lipie arabeasca la cuptor

1 kg faina
1 lingurita rasa sare
1 lingurita rasa zahar
1 lingurita plina drojdie uscata
1 cana apa calda(1/4 L)
2 bucati de material .
Se cerne faina intr-un lighean spatios , se pune drojdia , sarea , zaharul , se amesteca in faina cu mana , apoi se toarna apa cate putin si se framanta cam 10 minute , pana devine o coca omogena care nu se lipeste de maini. Cu cat o framantati mai mult , cu atat e mai frageda dupa ce o scoateti din cuptor. Se acopera vasul cu un prosop sau alt material mai gros, si se lasa la dospit aproximativ 40-50 minute.
Apoi rupeti bucati din coca cat mai egale posibil , le rotunjiti si le lesati sa se mai odihneasca inca 10 minute.
Presarati o suprafata cu faina , si luati fiecare gogoloi , si-l rasuciti cu sucitorul , dupa care intindeti prima bucata de material pe o masa si rasturnati cu mana fiecare paine intinsa(grosimea lor 1/2-1cm cu diametrul in functie de fiecare; daca le vreti mai mici - 10 cm , mai mari 20cm). Oricum marimea nu e o regula , e in functie de cum impartiti painea. Dupa ce ati terminat de rasucit fiecare bucata de coca , acoperiti cu celalalt material . (Puteti folosi o fata de masa din bumbac mai veche , pe care o indoiti in doua - ca un plic). Le mai lasati asa la dospit cam 10-15 minute.
Intre timp incingeti cuptorul la 250 grade , si tava in care o sa coaceti painea , trebuie de asemenea sa fie incalzita bine inainte sa puneti discurile de coca, si sa fie cat mai plata . Va recomand , puteti intoarce tava invers,o sa va fie mai usor.
Apoi puneti fiecare bucata pe dosul tavii incinse (depinde de diametrul painii- pot intra intre 2-4 paini odata) . Se lasa 3-4 minute si se scot . Aveti grija sa nu le trageti de pe tava cu mana , aburul din interior e foarte fierbinte. Oricum va dati seama ca s-au facut daca va uitati pe geamul cuptorului , cand incepe sa se umfle , mai trebuie sa o tineti doar aproape 1 minut pentru a se rumeni putin. Cand incep sa se raceasca, aburul iese prin porii lipiei devenind plata si lasand interiorul ca un buzunar , tocmai bun de umplut cu bunatati. Bineinteles se poate manca cu orice , care cere paine.
Pofta Buna.):

No comments: