Jun 14, 2009

Pui umplut cu orez

Ingrediente:
1 pui de 1-1,2 kg intreg si netaiat(desfacut numai pe burta);
ficatul , inima si pipota puiului;
1/2 cana orez cu bobul rotund;
1 ceapa;
2 lamai;
1 lingurita sare;
1 lingurita piper;
1 lingurita cardamon macinat;
1 lingura sumag sau 1/2 lingurita scortisoara macinata;
1 lingura stafide ;
putin ulei;
Preparare:
sfat:
Prima data spalam puiul bine in 2-3 ape , in exterior si in interior prin deschizatura prin care scoatem intestinele , aflata intre pulpele puiului. Aveti grija sa nu largiti prea mult aceasta deschizatura , caci orezul se va scurge la fierberea puiului. In dreptul gatului , puiul se curata tragand de pielea din jurul lui , fara sa o rupem , si cu doua degete apucam punga de mancare (gusa) puiului si o tragem afara , daca nu e cazul , tot in acelasi mod se face spalarea puiului . Prima apa e apa de eliminare a grasimilor si rezidurilor in plus , in a doua apa puteti pune o mana de faina si frecati bine puiul in interior cu acest amestec , iar a treia apa pentru limpezire , se poate pune 1 lingura otet.
Dupa ce spalati puiul , se scurge de apa , se pune intr-un castron , se pune sarea si piperul cate 3/4 din fiecare , si cu mainile frecati bine puiul in interior si exterior , se spala o lamaie , se taie si se stoarce sucul in/peste pui , dupa care taiati si coaja si o puneti pentru miros. Se lasa asa 2-3 ore.
Umplutura : orezul se spala si se lasa la inmuiat in apa curata si calduta pentru 20 minute. Se toaca ceapa si se pune la calit in putin ulei , se adauga pipota , inima si ficatul puiului taiate bucatele , si se lasa tot asa doar pana isi schimba culoarea . Se scurge orezul din apa in care a stat la inmuiat , se pune ceapa calitacu organele , se pune 1/4 lingurita sare si 1/4 lingurita piper , cardamonul si stafidele si se amesteca impreuna. Luati puiul , indepartati cojile de lamaie si incepeti sa umpleti . Nu indesati , caci la fierbere orezul o sa se dubleze. Puteti coase deschizatura sau prindeti cu doua scobitori . Procedati la fel si in zona gatului .
Se pun 3 linguri ulei intr-o oala inalta , se lasa sa se incinga si se pune puiul . Se rumeneste putin pe ambele parti , se toarna apa pana se acopera , se pune o lingurita sare + o lingurita piper si cateva bucati de cardamon. Se lasa la foc mediu ,cu capacul pus aproximativ o ora . Se scoate din supa , se pune intr-o tava de cuptor , se condimenteaza cu sumag sau scortisoara , se mai pune un praf de sare daca mai e nevoie, si se stoarce sucul celeilalte lamai peste. Se baga in cuptor , si se lasa sa se rumeneasca bine .
Se serveste cu salate si garnituri de orez.

No comments: